Når “far” er fraværende…..

I Berlingske Business lørdag (12.01.13) bliver der sat fokus på en videnskabelig undersøgelse som omhandler hvad der sker med virksomhedens bundlinje når toplederen bliver syg. Konklusionen er, at bundlinjen skrumper! Ved blot 10 dages sygdom, forringes driftsresultatet med 4%, og jo længere tid topchefen er syg, jo værre går det. Det betyder altså, at begivenheder i topchefens privatliv har påvirkning på virksomhedens funktionsmåde.

Endvidere viser undersøgelsen, bundlinjen forringes med over 20 pct., når topchefen mister et barn, og 15% når han eller hun mister ægtefællen, og som der står, citat; ”til gengæld er der kun en lille, om end statistisk ikke-signifikant effekt på virksomhedens bundlinje, når svigermor dør”. Aktier i amerikanske virksomheder underperformer med 25 pct., hvis toplederen anskaffer sig et dyrt prestigehus, da det kan signalere, at han eller hun er mere optaget af fritid end arbejde. Endvidere viser undersøgelsen også, at virksomheder hvis topleder eks. udnævnes til ”årets leder”, underperformer. Toplederen bliver stjerne og bruger mere tid på aktiviteter i relation til dette end reelt arbejde indenfor virksomheden.

Så konklusionen er, at produktiviteten falder når ”far er væk”. Dermed bliver det interessant at se på, hvilke psykologiske processer, der kommer i spil, når toplederen eks. er fysisk fraværende, ikke er nærværende, har interesser som ikke omhandler virksomheden, og dermed ikke er fuldstændig engageret i virksomheden. Mulige hypoteser, som kunne påvirke produktiviteten, kunne være, at:

  • Medarbejderne fortolker dette, som om de ikke er vigtige nok længere
  • Medarbejderne imiterer ubevidst toplederens ”manglende” engagement og distancerer sig fra hovedopgaven
  • Oplevelsen af svigt ift. opretholdelse af en containende struktur og faderrolle
  • Autoritetsrelationerne og forhandlingerne bliver uklare og konkurrencepræget
  • Rollen som ”faderfigur” er “ledig”. Dette kan aktivere en forfremmet søskende dynamik
  • Det projektive rum udvides og fyldes med forestillinger og fantasier om, hvorfor lederen er ”væk” og evt. hvem en ny ”fader” bliver

Alle sammen elementer som fjerner fokus fra hovedopgaven og dermed direkte påvirker produktiviteten i virksomheden. Hvilke andre hypoteser kunne der være i spil? Og ville de samme mekanismer gøre sig gældende for ledere på lavere niveauer i organisationen?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s